Met een hypotheekvrij huis het pensioentekort oplossen

Een pensioentekort kan een groot probleem zijn, maar het bezitten van een hypotheekvrij huis helpt.

Een goed pensioen wordt steeds zeldzamer. Het probleem is minder groot als je geen hypotheek meer op jouw huis hebt. Toch maar de hypotheek aflossen?

Je wilt niet meer dan 40 jaren werken en na jouw pensionering net genoeg inkomen hebben om van rond te komen. Iemand die geen pensioen opbouwt heeft in ieder geval recht op een AOW-uitkering. Maar daar kun je geen uitbundige oudedag van financieren. Vakanties zitten er bijvoorbeeld niet in, want de AOW is een percentage van het minimumloon. Met een (kleine) aanvulling via een pensioenregeling is het nog steeds de vraag of je na jouw pensioen genoeg verdient om van rond te komen. Met hoge maandelijkse vaste lasten kan het nog steeds lastig worden.

Hypotheek volledig aflossen voor de pensioendatum

De meeste hypotheken hebben een looptijd van 30 jaren. Bij de hypotheekvormen die tegenwoordig gebruikelijk zijn wordt de hypotheek volledig afbetaald voor de einddatum. Ligt de einddatum voor de pensioendatum? Dan wordt een pensioentekort een kleiner probleem. Veel huiseigenaren zitten vanuit het verleden nog met een aflossingsvrije hypotheek. Hier blijf je ook mee zitten na jouw pensionering. Deze hypotheekschuld wordt namelijk pas afbetaald bij het verkopen van het huis. Een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld 50.000 euro hoeft geen probleem te zijn, maar de maandlasten moeten wel betaalbaar blijven.

Wat gaan de hypotheekrentes doen de komende decennia?

Bij het berekenen van de hypotheeklasten kun je nu rekenen met een relatief lage rente. Waarschijnlijk is de rente over 10 of 20 jaren hoger. Mogelijk zelfs veel hoger. Bij een sterke stijging van de hypotheekrente moeten de lasten ook betaalbaar zijn. Stel, je ben 6 procent aan hypotheekrente verschuldigd in de toekomst. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 50.000 euro, gaat het om een maandlast van 250 euro bruto. 

Werken aan jouw pensioen of snijden in de vaste lasten?

Kun je nu beter werken aan een goed pensioen of kun je beter de vaste maandlasten aanpakken? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Dat komt doordat het per persoon verschilt. Alleen met inzicht in het totale financiële plaatje kan deze vraag beantwoord worden. Het is bijvoorbeeld niet altijd slim om binnen bepaalde hypotheekvormen extra af te lossen. Je kunt een aanvulling op jouw pensioen opbouwen, maar is dat fiscaal wel aantrekkelijk? Eerst moeten er veel vragen beantwoord worden, voordat je het advies kunt krijgen wat je het beste kunt doen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie