26-02-2019

Hoe ga je veilig om met je identiteitsbewijs?

Bedrijven en instellingen vragen om verschillende redenen om een kopie van je identiteitsbewijs. Maar hoe voorkom je dat daarmee fraude wordt gepleegd?

Met jouw identiteitsbewijs in de hand kunnen criminelen jouw identiteit stelen of op een andere manier misbruik maken van het fysieke of digitale document. Met een paar tips kun je de kans op misbruik van jouw identiteit voorkomen. De Rijksoverheid heeft een app geïntroduceerd waar je ook baat bij kunt hebben. Laten we beginnen met gouden regels over hoe je met jouw identiteit om gaat.

Jouw identiteitskaart is een zeer belangrijk document

Een identiteitskaart of een paspoort is een zeer gewild document voor criminelen. Hiermee kunnen ze onder jouw naam bijvoorbeeld een loods huren voor het onderbrengen van een hennepkwekerij. De documenten zijn moeilijk te vervalsen, dus komen ze er liever op een andere manier aan. Jouw paspoort wordt bijvoorbeeld verkocht aan iemand die op jou lijkt. Wat precies de reden is om heel erg zorgvuldig om te gaan met identiteitsbewijzen. 

Een foto van jouw identiteitsbewijs kunnen ze al veel mee

Je moet goed waken over jouw identiteitskaarten, maar denk ook aan het goed beveiligen van telefoons en computers. Waarschijnlijk heb je al een keer een kopie gemaakt van jouw paspoort. Misschien heb je deze foto nog steeds in de telefoon staan of in je email. Beveilig je telefoon- en emailbestanden dus ook goed. Dus geen standaard wachtwoord op jouw computer en op jouw e-mailaccount. Nog beter is het om foto’s van jouw identiteitsbewijs gelijk weer te verwijderen.

Geef liever geen kopie af van jouw identiteitsbewijs

Oplichters proberen ook wel eens mensen online te ‘dwingen’ om een kopie op te sturen. Soms kun je er echt niet onderuit, maar scherm dan op jouw paspoort jouw BSN-nummer af, en maak dan pas een kopie.
Bij een aankoop van een product stuur je natuurlijk ook nooit een kopie mee. Dit is een populaire manier van criminelen om aan jouw identiteit te komen. Ze sturen jou bijvoorbeeld alvast het gekochte product en je betaalt pas bij ontvangst, maar als extra zekerheid willen ze een kopie van jouw identiteitskaart. Trap hier niet in.

Moet je toch een kopie verstrekken? Gebruik de KopieID app

Als het dan toch moet, beveilig jouw kopie dan. Met de KopieID app van de Rijksoverheid kun je een foto maken en vervolgens jouw BSN-nummer doorstrepen. Deze hoeven ze namelijk niet te hebben. Ook wordt de kopie voor fraude onbruikbaar gemaakt. Er komt een watermerk over de foto met daarop in tekst voor wie de kopie bedoeld is en waar de kopie voor mag worden gebruikt plus de datum van het verstrekken van de kopie. Op deze manier kunnen anderen niets met de kopie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat gaat de hypotheekrente doen?
meer informatie
Bereken de maandlasten
meer informatie
Hypotheekrente nu al vanaf: (En bekijk de actuele rentes)
meer informatie