31-01-2019

Hypotheekrenteaftrek? Wees voorzichtig!

De te betalen hypotheekrente in 2019 kun je direct verrekenen met jouw inkomen. Daardoor kun je iedere maand alvast een deel loonbelasting terug krijgen. Maar soms moet je die terug betalen. Hoe voorkom je dat?

De meeste huiseigenaren laten de betaalde hypotheekrente verrekenen met een voorlopige teruggave. Als je hier in 2018 gebruik van hebt gemaakt, krijg je begin 2019 opnieuw een voorlopige teruggave, maar dan gebaseerd op de gegevens van vorig jaar.
Maar wanneer jouw inkomen er dit jaar ineens heel anders uit ziet dreigt het gevaar van het terugbetalen van een deel van de uitgekeerde bedragen. Hoe zit het?

Wat is een voorlopige teruggave?

Normaal gesproken doe je steeds belastingaangifte over een bepaald jaar, wanneer dat jaar voorbij is. En wanneer je 'aftrekposten' hebt gehad, zoals hypotheekrente, heeft dat tot gevolg, dat je de teveel betaalde belasting dan achteraf weer terug krijgt.
Met een 'voorlopige' teruggave kun je die teruggave al aanvragen in het nog lopende jaar. De belastingdienst geeft je dan in het lopende jaar iedere maand alvast een voorschot op wat je in het daar op volgende jaar toch al zou hebben gekregen. In de aangifte over het jaar 2019, die je begin volgend jaar gaat doen, wordt dan pas berekend, waar je eigenlijk echt recht op had en wordt de voorlopige teruggave daarmee verrekend.  Dit werkt goed. Tenzij de voorlopige teruggave te hoog is ingeschat.

Waar kan het fout gaan?

Het aanvragen van de voorlopige teruggave doe je met geschatte bedragen. Je schat in hoeveel je verdient en hoeveel aftrekbare kosten je maakt. Wanneer dan achteraf blijkt, dat het werkelijke inkomen lager was, of dat er achteraf toch minder aftrekbare kosten zijn geweest, kan de voorlopige teruggave over 2019 te hoog zijn geweest.
Dat kan zich bijvoorbeeld voor doen wanneer je een extra aflossing op de hypotheekschuld hebt gedaan. Je betaalt dan immers minder rente? En dan bestaat ook minder recht op aftrek. Ook wanneer je de hypotheek hebt overgesloten kan die situatie zich voor doen. In beide gevallen kan het recht op aftrek dan lager uitvallen, terwijl daar met de voorlopige teruggave nog geen rekening mee was gehouden. 

Hoe kun je afzien van de voorlopige teruggave?

Het feit dat de Belastingdienst de teruggave van 2019 al bevestigt, wil niet zeggen dat je er ook aan vast zit. Je kunt het nog aanpassen of er zelfs van afzien. Je kunt met je DigiD inloggen op de website van de Belastingdienst en daar een nieuwe voorlopige aanslag inkomstenbelasting invullen. Het kost je even moeite, maar zo kun je wel voorkomen dat je vooraf teveel teruggave krijgt van de Fiscus.

Kies liever voor een te kleine teruggave

De Belastingdienst stelt de voorlopige teruggave vast en gaat deze vervolgens maandelijks uitkeren. Bij een te hoge maandelijkse uitkering zul je het bedrag dat je teveel hebt gekregen in het volgende jaar echt terug moeten betalen. Dit voorkom je door bij het aanvragen van de voorlopige teruggave de bedragen voorzichtig in te schatten. Betaal je 8.000 euro aan hypotheekrente? Vul dan bijvoorbeeld 7.000 euro in. Zo houd je nog een beetje marge over.

Het voelt misschien niet goed om onjuiste bedragen in te vullen bij het aanvragen van een voorlopige teruggave, maar dat mag gewoon hoor. Het is geen vorm van bedrog of fraude. Maar het zorgt er 100% zeker voor, dat je in het volgende jaar niet ineens (grote) bedragen moet terug betalen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat gaat de hypotheekrente doen?
meer informatie
Is oversluiten voordelig?
meer informatie
Hoe hoog zou jouw hypotheek kunnen zijn?
meer informatie