Autoverzekering snel even online afsluiten? Of toch maar niet?

Online zijn er websites waar je een autoverzekering binnen een paar klikken af kunt sluiten. Maar is dat wel verstandig?

Het verzekeren is meer dan alleen maar premies vergelijken. Verzekeringen en verzekeringmaatschappijen verschillen. En dus verschillen autoverzekeringen onderling ook van elkaar. Soms zelfs fors. Bij het online afsluiten van een autoverzekering ligt de focus vaak op het vergelijken van premies. Maar wat kan er, behalve de premie, nog meer verschillen?

Welke verzekeringsvorm kies je?

Er zijn om te beginnen drie verzekeringsvormen waar je tussen kunt kiezen, namelijk:

  • WA
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco (all-risks)

Welke verzekeringsvorm je het beste kunt nemen is niet altijd een eenvoudige keuze. Je leest vaak dat je voor een auto van drie jaar of ouder beter niet meer kunt kiezen voor de meest uitgebreide verzekering, de WA + volledig casco.
Toch is het vaak juist wel verstandig om de WA + volledig casco ook nog aan te houden voor oudere auto’s. De keuze voor een verzekeringsvorm is namelijk ook sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren en de waarde van de auto. Als je recht hebt op een hoge korting, wordt het premieverschil tussen de verzekeringsvormen namelijk kleiner. En dan is 'all-risks' verzekeren heel wat jaren verstandig. 

Niet alle autoverzekeringen zijn hetzelfde

Laten we eens gaan kijken naar de 'gewone' all-risks-verzekering. Of, zoals de verzekeraars dat noemen: de WA + volledig casco verzekering.
Natuurlijk geven alle polissen dekking bij aanrijding, Zelfs bij eigen schuld. Maar er is meer:

  • Bestaat er een verplichting je auto door één bepaalde garage te laten herstellen? Of mag je dat zelf bepalen?  Bij sommige verzekeraars vervalt een deel van uw korting indien je de schade wil laten herstellen door jouw eigen garage.
  • En hoe zit dat bij ruitschade? Ook daar hebben sommige verzekeraars zo hun voorkeuren / eisen. Laat je jouw ruit herstellen door 'een ander'? Dan kan dat een deel van de korting kosten.
  • Biedt de autoverzekering een 'tweede auto'-regeling? Bij het verzekeren van een tweede auto bieden sommige verzekeraars voor de tweede auto dezelfde korting aan. We moeten dan dus naar beide auto's kijken. 
  • En wat gebeurt er na een schade? Val je gelijk terug in korting, of kent de verzekeraar 'no-claimbescherming'? Want dan kost de eerste schade geen korting.
  • En hoeveel ga je dan meer betalen na één schade? Anders gezegd: hoeveel bonusjaren val je terug? Ook dat verschilt per verzekeraar.
  • Kent de autoverzekering de nieuwwaarderegeling? Sommige verzekeraars gaan, gedurende de eerste drie jaren, bij schade, van de nieuwwaarde uit in plaats van de dagwaarde. Bij een forse schade kan dit zorgen voor een duizenden euro’s hogere uitkering.
  • Keert de autoverzekering de aankoopwaarde of de dagwaarde uit? De aankoopwaarde wil zeggen dat de verzekeraar bij schade uit gaat van het bedrag waarvoor de auto gekocht is.
  • Plus: moet je alles rondom een schade zelf regelen? Of mag je dat allemaal overlaten aan een deskundige?

Zo maar een paar verschillen.

Ook het kiezen van een autoverzekering moet dus nauwkeurig gebeuren. Want of een autoverzekering 'goed' is of niet, merk je pas bij schade. En daar gaan wij je graag bij helpen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-07-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie